Worden de Amersfoortse moestuinen getransformeerd tot canabiskwekerijen?

door | nov 29, 2020

Gemeente Amersfoort gaat helft van alle Amersfoortse moestuinen vorderen.
Een revolutionair plan van wethouder Buijtelaar.

Amersfoort loopt op het terrein van de coffeeshops al jaren achter op het landelijke beleid. Maar het gemeentebestuur buigt in één klap de achterstand in wietbeleid om naar een koppositie.

Wat is het geval? Via SRO verhuurt de gemeente al sinds jaar en dag tegen een veel te lage vergoeding lapjes grond aan moestuinverenigingen. Het is een kostenpost op de gemeentebegroting die in de huidige coronatijd begint te knellen. Overal wordt op bezuinigd. Er ontstaan gaten in de begroting en er moet geld gezocht worden om de gaten te dichten. Het verhogen van de huur, zoals Amsterdam heeft gedaan, levert nog steeds geen zwarte cijfers op. De verhuur van moestuinen blijft verliesgevend.

Ambtenaren kwamen op het lumineuze idee om de verlies lijdende verhuur van de moestuingronden om te buigen in een lucratieve business. Nu de stad langzaamaan omhoog kruipt met de aantallen coffeeshops is de vraag naar goede nederwiet toegenomen. De huidige coronacrisis versterkt de roep: koop lokaal, koop bij de winkelier om de hoek. Een duidelijke win-win-win situatie. Maak van de moestuinen wietplantages, zo redeneert men thans in het stadhuis. De wiet wordt lokaal gekocht, de verhuur van grond is eindelijk riant rendabel.

Het plan zal in het vroege voorjaar voorgelegd worden aan de gemeenteraad. De moestuinverenigingen hebben tot op heden nog niet gereageerd op de voorgenomen plannen.

[ reclame ]

Steun de gedrukte pers. Geef hier uw bijdrage.