Verzorgingshuis verwijdert naaktschilderij

door | feb 2, 2020

Het gewraakte schilderij in de gang van het verzorgingstehuis

De redactie ontving van de heer Veenhuizen namens de directie Zorgbelang Amersfoort de navolgende reactie:

 

Geachte heer H. Uittengeest,

Wij hebben in onze keuze het schilderij van Herman Heikens te vervangen met een nieuw kunstwerk het belang van alle bewoners van ZorgbelangAmersfoort in acht genomen. Zoals in ieder verzorgingshuis zijn er geregeld nieuwkomers en wij willen dat iedereen zich hier thuis kan voelen. Aangezien het schilderij voor veel onrust zorgde onder bewoners hebben wij als bestuur de beslissing hebben genomen hiermee de oorzaak van het probleem aan te pakken. Wij danken u voor uw betrokkenheid bij ZorgbelangAmersfoort en hopen op uw begrip.
Hoogachtend, namens de directie,
 
George Veenhuizen

De Heer Hendrik Uittengeest stuurde ons een boze brief. Hij moet in zijn verzorgingshuis ZorgbelangAmersfoort afscheid nemen van een voor hem dierbaar schilderij. Wij plaatsen zijn ingezonden brief hier integraal.

Verzorgingshuis verwijdert naaktschilderij
Hoe één persoon het voor de rest kan verpesten? Dat maakten wij als bewoners van verzorgingstehuis ZorgbelangAmersoort onlangs aan den lijve mee. De dochter van een nieuwe bewoonster bleek een klacht ingediend te hebben bij het bestuur over een schilderij van een mannelijk naakt dat al jarenlang in een hal van ons gebouw hing. Deze persoon vond iets dergelijks ‘domweg niet kunnen’ in een tehuis voor ouderen. En waarom niet? Dat werd ons als bewoners niet eens gevraagd. De klaagster weet waarschijnlijk niet dat het schilderij gemaakt is door Herman Heikens, een markante bewoner die we graag mochten en die dit schilderij aan ons tehuis schonk, maar helaas inmiddels overleden is. En misschien heeft de klaagster vooral een probleem met het mannelijk naakt, omdat ze zelf gefrustreerd is en in haar eigen dagelijkse leven moet missen wat Herman zo treffend en ontroerend kon schilderen? In ieder geval heeft ze haar zin gekregen, aangezien het bestuur van ZorgbelangAmersfoort het schilderij daadwerkelijk verwijderd heeft, zonder een van ons daarin te betrekken. Terwijl wij als bewoners elkaar nog graag en vaak aan Herman herinneren, die als zonderlinge kunstenaar de sfeer af en toe deed opleven. En nu moeten we ook nog een schilderij die hij aan ons geschonken heeft missen. Puur omdat één persoon haar eigen frustraties ergens op moest botvieren.
 
Hendrik Uittengeest, 87, Amersfoort

Steun de gedrukte pers. Geef hier uw bijdrage.

[ reclame ]