Van Oldenbarnevelt naar kabouter Buttplug

door | mrt 9, 2020

Santa Claus op de plek waar voorheen Johan stond

Van Oldenbarnevelt heeft voor de tweede keer het veld moeten ruimen. Weliswaar was het geen onthoofding, zijn positie aan de Zuidsingel in Amersfoort heeft hij moeten afstaan.

De lege plek aan de Zuidsingel heeft een nieuwe invullin gevonden. Het stadsbestuur heeft goed geluisterd naar het volksgericht. Er komt géén nieuw eigentijds werk op die plek terug. Het volk wil het oude, het vertrouwde. Het wil kunstwerken die door het oog van de meester zijn goedgekeurd. Het bestuur ontdekt dat wat dat betreft men al tevreden is met een replica. Waarom veel geld uitgeven aan een kunstwerk dat speciaal voor een plek ontwikkeld wordt, als het gemene volk al tevreden is met een replica, met een namaak?

Toch wil het stadsbestuur wel meedrijven op de vaart der volkeren. Ook een replica mag best avant garde zijn. Als het Amersfoort maar bovenin de lijst van topsteden op het gebied van de beeldende kunst plaatst. De Rotterdamse connecties van onze burgemeester hebben. hun werk gedaan. Amersfoort mag de replica plaatsen van Santa Claus, beter bekend als Kabouter Buttplug, een beeld van Paul McCarthy.

 
Door onze correspondent Erik

Steun de gedrukte pers. Geef hier uw bijdrage.

[ reclame ]