Storm Ciara verwoest Onze Lieve Vrouwetoren, maar de gemeente heeft een plan

door | feb 10, 2020

Het Lieve Vrouwe Kerkhof ligt er troosteloos bij

Op de nacht van zondag 9 februari stormden door heel Nederland de rukwinden van Ciara. Code oranje gaf aan dat niemand aangeraden is zich buiten de muren van de warme huizen te wagen, wat maar al te slim was in de stad Amersfoort.

Door de rukwinden is namelijk de eeuwenoude kerktoren in de binnenstad met de grond gelijk gekomen, de houten steunpalen hebben het begeven en het gehele 98 meter hoge bouwwerk is ten einde gekomen.

Het grootste gedeelte is in de gracht terecht gekomen dus opruimen is gelukkig geen groot probleem.

Over de hergeboorte van dit traditionele stukje Amersfoort zijn al veel plannen gemaakt. Hierover zegt wethouder Kees van Kraanen het volgende: “we gaan dit stil en snel verhelpen, niemand hoeft er achter te komen. Als uitkomt dat Amersfoort haar kerk niet stevig genoeg heeft gebouwd zijn we het haasje, heel Nederland zal ons uitlachen. Nee, de toren is weer terug voordat u door zult hebben dat hij ooit weg was. Niemand zal de replica van het origineel kunnen onderscheiden en de naam van Amersfoort is wederom hooggehouden.”

Cultuur activisten zijn over het algemeen positief over het plan van meneer van Kraanen, cultuurnegavisten iets minder. Milieuactivisten zijn vooral bezig met de vissen in de grachten die minder leefruimte hebben door de brokstukken, daar wordt voorzover bekend geen gehoor aan gegeven.

Als de plannen lopen als gehoopt zal de nieuwe Lieve Vrouwetoren schitteren op de binnenhof, alsof de storm nooit heeft plaatsgevonden.

Door onze correspondent Leonie

Steun de gedrukte pers. Geef hier uw bijdrage.