R-factor* in Amersfoort daalt alarmerend snel

door | nov 28, 2020

De R-factor per wijk. Opvallend is de lage score in het centrum van de stad.

Van onze wetenschapredactie.

Ligt het aan het grijze, depressieve weer? Ligt het aan de aanhoudende coronagolf met bijbehorende maatregelen. We staan vooralsnog voor een groot raadsel. Maar één ding is zeker: de r-factor is ver onder de 1 gezakt in Amersfoort.

Amersfoort is nooit een stad van lachebekjes geweest. Al direct na de oorlog ontdekten cabaretiers dat Amersfoort een fantastische proeftuin is om te checken of een voorstelling succesvol gaat zijn. Als het je lukt om de Amersfoorters aan het lachen te krijgen, dan lukt dat je ook in de rest van het land. Het fenomeen was zo krachtig, dat Amersfoort zelfs grappenmakers aantrok. Ze kwamen in Amersfoort wonen! En de R-factor steeg tot ver boven de 1. Amersfoorters leerden relativeren. Zij konden plots lachen om milde spot, en ironie begrepen ze als de beste. Maar dat tijdperk is ten einde.

Uit recent onderzoek blijkt dat de R-factor ver beneden alle peil is. De coronagolf heeft alle humor en zelfrelativering bij de bewoners weggespoeld. Deskundigen vragen zich af of inenting nog wel een voldoende adequate ingreep is. Ook op het stadhuis zoekt men naar oplossingen om de ramp te keren. Het stoutste plan is opheffing van de gemeente Amersfoort en samenvoeging met de stad Utrecht. Dat lost gelijktijdig het calimero-verschijnsel op.

Bert Rein
wetenschapsjournalist

 

 

 

[ reclame ]

Steun de gedrukte pers. Geef hier uw bijdrage.