KNO-artsen luiden de alarmbel!

door | dec 8, 2020

De doofheid neemt schrikbarende vormen aan

Van onze wetenschapsredactie

De KNO-artsen krijgen deze patiƫnten steeds vaker in hun praktijk: mensen die doof geworden zijn in de afgelopen coronaperiode. Ze horen niks meer, zijn nog niet geschoold in de praatjes van de dovemanstolk en raken zo steeds meer buitengesloten.

De oorzaak van dit nieuwe, verontrustende fenomeen, is tweeledig, menen de artsen.
De huidige polarisatie in de samenleving maakt, dat mensen de vingers in de oren stoppen. Zij willen niet meer luisteren naar de ander. Maar menigeen stopt de vingers te diep in de oren. Een klein duwtje en het trommelvlies raakt beschadigd. Er zijn mensen die zo sterk hechten aan alleen hun eigen geluid, dat zij zelfs doorduwen en de hamer en aambeeld beschadigen. Dan is er geen weg meer terug.
De tweede oorzaak kan gezocht worden in het psychische wel/niet bevinden. De coronamaatregelen doen mensen terugkruipen in hun schulp. Sommigen hebben al sinds het uitbreken van de coronacrisis geen contact meer gehad met buitenstaanders. Niet met familie, niet met de buren en de boodschappen worden digitaal besteld en voor de deur neergezet. Zij hebben het luisteren verleerd. Zij kunnen de medemens niet meer aanhoren. Voor deze dovemansoren zou een intensieve therapie mogelijkerwijs weer helpen om het gehoor terug te krijgen.

[ reclame ]

Steun de gedrukte pers. Geef hier uw bijdrage.