Het Mirakel van Amersfoort keert terug!

door | sep 2, 2020

…Nu er opeens overal in de stad spontaan mondkapjes op beelden verschijnen…

Geleid door drie visioenen vond dienstmeisje Margriet Albert Gijsen in 1444 een Mariabeeldje in een Amersfoortse gracht. Ze nam dat beeldje mee naar huis waar het al snel zijn wonderbaarlijke krachten openbaarde. Dat was het begin van een ongeëvenaarde economische groeiperiode van Amersfoort als bedevaartstad.
Nu er opeens overal in de stad spontaan mondkapjes op beelden verschijnen lijkt dat Mirakel te zijn teruggekeerd om opnieuw zijn wonderbaarlijke krachten te openbaren. Tijd voor een verslag van onze correspondent voor geloof, hoop en liefdes zaken
Door Geert Arends.

Amersfoort GHL – Het Vaticaan heeft al een speciaal team naar de stad gestuurd om onderzoek te verrichten naar de spontane verschijningen van mondkapjes op kunstwerken en de helende werking daarvan op omwonende. Nadat er op de stier als eerste het wonderbaarlijke mondkapje verscheen is er in een straal 777 meter geen enkele melding bij de politie en andere hulpdiensten meer binnengekomen. Geen spanningen meer, geen groepen onrust stokende jongeren. Er is zelfs geen onvertogen woord gevallen en het aantal beter meldingen is verdrievoudigd.
Wethouder Menno Tigelaar (ChristenUnie) is nog niet helemaal overtuigd maar Willem-Jan Stegeman (D66) en Kees Kramen (VVD) zien nieuwe economische kansen voor de stad. Ook Burgemeester Bolsius is enthousiast; “Dit kan onze stad, na onze flinke PR-investering in De Passion van 2016, eindelijk weer op de kaart zetten’’. Wethouder Fatma Koser Kaya (D66) laat er geen gras over groeien en zet in op een mondkapjes-beeldenroute door de stad. Het zou weleens het speerpunt kunnen worden van haar nieuwe beleid. Kunst en cultuur, citymarketing en circulaire economie, het zit er allemaal in.

Vrolijk

Pastor Mauricio Menese van de katholieke kerk is blij met de wonderbaarlijke verschijningen en ziet het fenomeen als een handreiking van God om mensen weer geïnteresseerd te krijgen voor het geloof. Niet voor niets verscheen het eerste mondkapje op de stier de plek waar jongeren eerder hadden afgesproken om rel te schoppen. Het kan bedevaartgangers van over de hele wereld aantrekken. Hij ziet er naar uit eindelijk voor wat meer mensen zijn preek te houden.

Wijn proeven

Collega pastor, Roderick Vonhögen, verantwoordelijk voor de vernieuwingsbegeleiding, heeft al plannen om bij ieder beeld in Amersfoort verdekt opgestelde webcams te plaatsen om de wonderbaarlijke verschijning van mondkapjes op beeld vast te leggen en onder begeleiding van de imposante tune van ‘Star Wars’ te presenteren op het internet.
Gezelligheid wordt de nieuwe strategie om het geloof weer aan de man te brengen. Hij gaat in samenwerking met de lokale ondernemers wijn- en broodproeverijen organiseren rondom de beelden.

Demonen

Van een woordvoerder van evangeliegemeente ‘De deur’ kregen te we echter horen dat de verschijningen van mondkapjes op beelden in Amersfoort het werk van de duivel zou zijn. Het zou gaan om demonen, die zich in de Onze-Lieve-Vrouwen-Toren hebben schuilgehouden na het leggen van een zandmandala door Tibetaanse Monniken jaren geleden. Toen hem om nadere uitleg werd gevraagd begon hij over een profetie en bracht daarna alleen nog merkwaardige klanken voort.

Geen toeval

Theoloog Marcel van Kemp en predikant Alke Liebich van de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden vertellen een ander verhaal. Ze houden bij de VVH-A ook van wijn en er is genoeg ruimte voor ‘Star Wars’ fans maar ze doen niet aan wonderen. ‘Het gaat ons om het verhaal. Al zou het verzonnen zijn op een fake nieuws site we kijken altijd naar de inhoud.’ Vertelt theoloog Kemp. Alke Liebich vult aan: ‘Die combinatie van wonder en kunst is geen toeval. Het zijn juist kunstenaars, die ons met de verwondering van verbeelding helpen, ons keer op keer, te verzoenen met al die dingen uit het grote geheel, die we niet kunnen begrijpen of onder controle hebben. Of die mondkapjes nu door een goddelijke interventie of door mensen zijn aangebracht is eigenlijk niet relevant. Het gaat om het gebaar. Het drukt op een hele mooie manier verbondenheid en solidariteit uit.

Zorgen

Het is tragisch dat er mensen zijn die dat blijkbaar niet aankunnen.  Het geeft ook wel iets aan, dat er eigenlijk weinig beroering is ontstaan over het gegeven, dat een welvarend land als Nederland te beroert is om 500 kinderen op te vangen uit de hel van de vluchtelingenkampen, terwijl er wel veel commotie ontstaat als er van mensen verwacht wordt om tijdelijk een heel klein beetje in te leveren op je bewegingsvrijheid, voor het welzijn van andere. Natuurlijk mag iedereen kritiek hebben op de overheid, over de aanpak of de regelgeving maar een gebaar van solidariteit niet toestaan duid op vervreemding, innerlijke onvrede en een ernstig tekort aan empathie. Niet alleen wij maar de hele samenleving moet zich daar zorgen over maken.

Wordt Amersfoort de nieuwe economische motor van het land, kan Mauricio Menese eindelijk eens preken voor meer dan 20 mensen, lukt het Roderick Vonhögen de primeur te hebben van het eerste live-feed wonder op internet, krijgt de woordvoerder van evangeliegemeente ‘De Deur’ de beschikking over zijn tong terug, hebben demonen eindelijk een thuis gevonden in Virus-Waarheid en verklaart de Paus de spontane verschijning van mondkapjes op beelden in Amersfoort tot een officieel wonder, we zullen het zien en houden u op de hoogte.

 

[ reclame ]

Steun de gedrukte pers. Geef hier uw bijdrage.