Duo Positivoo start toer in Amersfoort!

door | aug 10, 2020

JreMinisterpresident Mark Rutte en wethouder Hans Buijtelaar gunnen Amersfoort de primeur van de lancering van hun eerste zomertoer als Duo Positivoo. Onder begeleiding van Orgel-Joke hebben ze samen met de gemeenteraad het lokale antwoord op ‘We are the World’ opgenomen. ‘Blijf lekker thuis’ is de veelbelovende titel van de Nederlandstalige variant die nu al een grote hit is op internet. Onze showboulevard-verslaggever Co Cornelissen ging op pad en zocht het uit, op een RIVM-gekeurd terrasje, in een openhartig interview exclusief voor Hollandsch Maatje.

Waarom hebben jullie gekozen voor de melodie van gezang 282 “Blijf bij mij Heer’ voor ‘Blijf lekker thuis’?
Mark Rutte: ‘Ja dat heeft te maken met de ministerraad. Arie Slob heeft de gewoonte tijdens de raad nogal eens een psalm of gezang in te zetten. Soms zet ie trouwens ook spontaan in met ‘Wir Setzen uns in Trainen nieder’. Voor je het weet zingt de halve ministerraad mee. Dan weet ik dat ik het toch anders aan moet pakken. Maar ‘Blijf bij mij Heer’ is toch verreweg de onbetwiste favoriet. Het is ook een mooie gedragen melodie die vooral de oudere generatie erg aanspreekt en hen een hart onder de riem steekt.’
Hans Buijtelaar: ‘En dankzij de geïnspireerde inbreng van Orgel-Joke en de uitbundige emotionele solo zang van ‘Kees Kraanen’ wordt ook de wat jongere generatie aangesproken.’
Mark Rutte: ‘En zo is het. Op deze manier steken we iedereen een hart onder de riem. Juist nu is het zo belangrijk mensen op het hart te drukken toch zoveel mogelijk thuis te blijven’.

Hoe hebben jullie elkaar gevonden en waarom gaan jullie het land in onder de naam Duo Positivoo?
Mark Rutte: ‘Je valt op in de partij als je beweert dat een betonskelet de historische waarde van een gebouw waarborgt en daar gewoon mee weg komt. Briljant. Dat is precies het leiderschap wat we bij de VVD nodig hebben. Onmogelijkheden als mogelijkheden presenteren doen we al jaren in Den Haag, maar dit valt toch op.
Al die geheimhouding in de politiek in Amersfoort is trouwens een voorbeeld geworden voor de landelijke politiek. Wij moeten dat nu nog stiekem doen en hebben veel meer last van journalisten en kritische volksvertegenwoordigers. Gelukkig raken gevoelige dossier soms ‘kwijt’. En als die dan toch boven water komen dan je altijd nog zeggen dat je het bestaan ervan niet kan herinneren. Informatie achterhouden of verdoezelen is in Den Haag, zolang je opstelt als een aardige innemende jolige grapjas, allang geen doodzonde meer.
Nu Hans de stropdas steeds meer vaarwel zegt en ook voor een wat informeler imago gaat wordt hij in Den Haag toch als een grote potentiële aanwinst gezien voor de landelijke politiek. Vandaar dat we het gesprek met elkaar zijn aangegaan. Nog een biertje Hans.’
Hans Buijtelaar: ‘Ja, lekker Mark. Rutte is wat dat betreft toch mijn grote voorbeeld. Eerst enorme bezuinigen op de gezondheidszorg, het onderwijs en de sociale woningbouw doorvoeren, om later, nadat de boel behoorlijk uitgekleed is, de sier te maken met wat meer geld. Geen zorgen over het financieren van een goede fatsoenlijke cao voor onze helden in de gezondheidszorg, maar wel de show stelen met een klein fooitje als bonus. Dubbel positief én we zijn met z’n tweeën.’

Waarom Orgel-Joke en bijvoorbeeld niet Gerard Joling of de Toppers?
Hans: ‘Nou vanwege de associatie met de melodie ligt een orgel natuurlijk voor de hand. Daarom hebben we de opname voor de videoclip ook in de Joriskerk gedaan. Dat Joke de voorkeur gaf aan haar eigen elektronische orgeltje boven het mooie orgel in de kerk is te begrijpen. Daarop komt ze het best tot haar recht.’
Mark: ‘Ja Ger en Gor blijven natuurlijk wel onze helden van de entertainmentmarkt. Zelfs je eigen problemen en ellende nog inzetten om jezelf te blijven verkopen is top, maar Joke was vanaf het begin onze favoriet.
En die jongens rekenen alleen al een godsvermogen om op te komen draven en een flauwe grap te maken. Als ik voor iedere flauwe grap zo betaald zou worden dan hadden we de kosten van de verbouwing van de tweede kamer er al lang uit.’
Hans: ‘Kijk Joke doet het gewoon uit de goedheid van haar hart en dat spreekt mensen aan’.
Mark: ‘Precies dat is we nodig hebben in deze tijd. Mensen die heel hard werken en zich geheel gratis inzetten voor de maatschappij terwijl wij …. Ja, ja …. die bitterballen zijn voor ons.’

Jullie gaan door het hele land optreden. Hoe gaan jullie dat doen?
Mark: ‘Op straat natuurlijk. Daar is goed over nagedacht door het RIVM en het digitale ‘Blijf lekker thuis’ managementteam dat we daarvoor in het leven hebben geroepen. Ook de commissie ‘Verdachte samenscholingen in coronatijd’ heeft geheel vrijblijvend een advies ingediend’.
Hans: ‘We moeten uitgaan van de anderhalve meter norm en we kunnen natuurlijk niet voor ieder optreden de hele gemeenteraad meenemen daarom maken we gebruik van een beperkt aantal lokale gemeenteraadsleden ter plekke’.
Mark: ‘Dat is trouwens ook de reden dat we Fatma, de Amersfoortse wethouder van Cultuur, buiten de deur gehouden hebben. Ze stond erop om mee te doen maar haar intense dansbewegingen zijn van een dusdanig kaliber dat je met goed fatsoen niet van andere kan verwachten ook maar een poging te wagen om daarbij in de buurt te komen. De emotionele zangpartij van Kees Kranen evenaren is al lastig genoeg en ook de GPV-rap is zonder een goede voorbereiding en opwarming onverantwoord om uit te voeren’.

Is er veel belangstelling van gemeenteraadsleden in andere steden om mee te doen?
Hans: ‘Ja het is een enorm succes vooral onder VVD-raadsleden. Die zijn zeer enthousiast. Iedereen wil meedoen. We krijgen iedere dag nieuwe video’s binnen van gemeenteraadsleden die auditie doen. Vooral Kees Kranen heeft met zijn optreden wel een snaar geraakt bij veel collega’s. Ze willen allemaal, net als Kees, helemaal los gaan’.

Hoe komt het dat er juist zo veel belangstelling is van VVD-raadsleden?
Mark: ‘Het is nog niet klinisch bewezen maar we vermoeden dat er een verband is met het dragen van stropdassen. Zelf hebben we eigenlijk allebei de ervaring dat het leven zonder stropdas meer lucht en vrijheid geeft. Het aantal stropdasdragers onder politici is verreweg het hoogst bij de VVD, dat geld ook voor de kiezers.
Niet voor niets hield Prins Klaus een pleidooi voor solidariteit na het afscheid nemen van de stropdas. Hadden we toen maar naar hem geluisterd’.

Volgende keer in Hollandsch Maatjes Showboulevard ‘De schoenen van …..’

[ reclame ]

Steun de gedrukte pers. Geef hier uw bijdrage.